fredag 14 mars 2008

Meningslöst förslag från Ask

Justitieministern föreslår att Internetleverantörer ska tvingas lämna ut IP-nummer när man tror att fildelningsbrott begåtts. Precis som Peter Sunde på PirateBay säger är det fortfarande svårt att sätta dit en enskild person, så frågan är väl hur nyttigt förslaget är. Resonemanget om Internetcafé etc. är väl dock lite snett. Är väl upp till dessa företag att ha koll på vad, när och hur deras datorer används, precis som man gör på de flesta företag.

Största huvudbryt är ju dock att förslaget inte kommer ha ngn nämnvärd effekt. Kommer bara innebära att det blir vanligare att gå genom proxies och VPN:er och allt vad det heter. "Brottslingarna" ligger alltid ett eller flera steg före. För oss fildelare kanske detta förslag är positivt då det antagligen innebär att de stora rättighetsbolagen blir lite mindre griniga mot Sverige och kraftsamlar på andra områden. Sen kommer de även förstå att förslaget inte fungerar i realiteten och istället för att stoppa utvecklingen försöker anpassa sig till den.

Artikel från SvD

6 kommentarer:

Anonym sa...

Ask ska man stoppa i en låda och skicka iväg någonstans. Hon är och har aldrig varit klok och har svårt att skilja på vårt och hennes. Har aldrig tyckt om henne sen hon var skolborgarråd i Stockholm och konfiskerade donerad konst i skolorna för att sälja ut till högstbjudande.

Anonym sa...

Ask är trött,ser ut att gråta behöver sova,det är naturligtvis ett smygande sätt att kontrollera alla datorer får dom tillstånd att kontrollera blir det all datatrafik, kontrollsystemet ska utbyggas, folket kontrolleras.

Anonym sa...

Jamen då är det väl bara att smälla upp ett öppet och okrypterat WLAN hemma, då kan väl ingen domstol bevisa att det är JAG som har laddat ner olagligheter, det kan ju vara vemsomhelst i närheten, eller hur?

Rikard sa...

"Resonemanget om Internetcafé etc. är väl dock lite snett. Är väl upp till dessa företag att ha koll på vad, när och hur deras datorer används, precis som man gör på de flesta företag."

Hmm, njae. Hur ska caféet göra för att hålla koll på det? Det är precis som att kräva att en ISP håller koll vilket de visat att de inte har resurser eller lust till. Ett café blir här en ISP. Det är det som tydligen är så svårt att förstå.

Anonym sa...

"WLAN hemma, då kan väl ingen domstol bevisa att det är JAG" Nja nu har vi nog sett lite för mycket på TV serier om advokater i USA. Tror det räcker med att det är mycket sanorlikt att det är du som gjort det föra att kunna åka dit.

Anonym sa...

Nja, vad har "TV-serier om advokater i USA" med det här att göra? En domstol måste ju binda mig till brottet. Däremot kanske min ISP kan stänga av mig, men det är en annan sak.

Men om det är som du säger, då kan ju jag ladda ner olagligheter via grannens WLAN (som är oskyddat) och så är det han/hon som åker dit, trots att denna granne kanske inte har en aning om vad WLAN-säkerhet innebär. Och så ska det väl inte vara?