onsdag 18 februari 2009

Bevara vilken kompetens? För vad?

Starkt av regeringen att inte köpa GM:s upplägg för att mjölka svenska staten på lite pengar. Pinsamt av oppositionen att svälja betet, men rent PR-mässigt gör de säkert rätt. Bättre koll än så har inte svenska folket.

Dock härligt att se att alliansen lärt sig hantera landets Aftonbladet-läsare och kommer med konkreta jämförelser och historier istället för att följa det tidigare spåret av ideologi och ekonomiskt mumbojumbo. Att Maud Olofsson säger att detta är pengar som annars skulle gå till skola, vård och annan välfärd må vara självklart för vissa, men de flesta behöver Aftonbladskt förtydligande och förenklande för att inte svälja hela GM-betet på direkten.

Nu till detta med kompetens, och vikten av att behålla denna inom Trollhättan-området. Jag har själv varit med om liknande resonemang inom företaget jag jobbar för. En misslyckad idé måste hållas vid liv för människorna som jobbar med idéen är så briljanta. Jag tror att det tio gånger av tio är bättre att lägga ner allt så fort som möjligt och börja på ny kula utan gamla strukturer och legacies. Rekrytera nytt folk (eller samma) som är anpassat ny affär, och försök inte anpassa affären efter befintliga kompetensen. Låt marknaden styra.

Vem vet, kanske de 5000 briljanta medarbetarna själva kommer upp med idéer som grott under tiden på Saab. Idéer som inte lyckats få vingar i en trygg anställning. Är kompetensen så stor så tror jag att den bevarar sig själv, och anpassar sig efter marknadens efterfrågan. Något som GM slutade göra för länge sedan.

DN, SvD, Aftonbladet, E24, DN

2 kommentarer:

Anonym sa...

Absolut, bilarbetarna kan läsa arabiska och bli socialarbetare och lära sig dela ut skattemedel till muslimer och nya svenskarna som det trots allt finns miljontals av i Afrika.
Moderaterna vill öppna Europa för folkströmmar mellan länderna, vi i Sverige, allra helst västsverige behöver en massa nya människor som kan jobba i alla fabriker som har brist på arbetskraft.
Det blir så bra så med borgarna vid makten, ett nytt Rosengård i varje stad utlovas inom 10 år, obs! inte Djursholm o Danderyd då, nån måtta på jämlikheten får det vara...fniss.

Anonym sa...

Skattepengar går till vård,skola och omsorg säger alliansföreträdare, jag har uppfattningen att skattepengar går till skattesänkningar åt de minst behövande Danderyds och Lidingöborna. 13 miljarde/år som pensionärskollektivet skattar mer än förvärvsarbetande med samma inkomst går till obehövande skattesänkningar till Rikingar det är skamligt.