måndag 11 februari 2008

Skidskytte behövs!

Klockrena tankar från Jutterström i DN idag.

"Först och främst bör SVT och SR slås samman till ett enda företag både för att bli mer kostnadseffektivt och för att skapa nya och bättre program. Därtill bör samtliga nyhetsredaktioner slås ihop till en högkvalitativ public service-nyhetsbyrå med en enda gemensam webb i stället för dagens tre. Jag föreslår också att nuvarande tv-avgift ersätts med en ny public service-avgift som går direkt till företagets verksamhet och betalas av varje vuxen svensk via skattsedeln."

Sen kan man ifrågasätta hela PS. Jag anser att det behövs. Visserligen finns det idag en rad granskande kommersiella kanaler som är fullgoda, om inte bättre, alternativ. Men för att nå ut med folkbildandet till en större massa krävs det lite glättigt omslagspapper i form av melodifestivaler, Robinson och skidskytte. Varken Axess eller TV8 visar väl några strålande tittarsiffror.

Dock bör man i samma veva även se över det politiska oberoendet hos de anställda journalisterna. Vänstervinklingingen har väl blivit mindre men är fortfarande vid liv.

2 kommentarer:

Andreas sa...

Vet inte om jag håller med. Jag gillar i princip SVT och har ingenting emot att betala min avgift via skattsedeln.. men jag tycker definitivt att de bör lägga ner alla hysteriska försök att konkurrera med de kommersiella tramsprogrammen. Jag ser på SVT för att jag gillar seriösa, djuplodande program. Vill jag ha oseriöst trams slår jag över till tv3. SVTs överlevnad ligger i nischade, seriösa program snarare än genom förtvivlade försök att vara som alla andra.

Styrka 10 sa...

Jag konsumerar på precis sammas sätt. Men jag tror det är en fara i att nischa SVT för mkt då den då mister en väldigt stor publik som inte frivilligt väljer att bilda sig på det sätt som du och jag gör. Måhända har jag en cynisk uppfattning om svenska folket...