lördag 26 april 2008

Studiebidrag i nivå med studiekrav och resultat

Centern vill locka fler folk att utbilda sig genom att höja studiebidraget 500:-. Fin idé men idag tror jag inte att många studenter har problem med att få det att gå runt. Skulle i så fall vara de som läser heltid och tvingas jobba parallellt för att betala hyran i storstäder och ändå kunna ha en dräglig fritid. Och det är det inte många som gör.

De flesta utbildningar i Sverige idag ställer extremt låga krav på studenter vilket i sin tur inte bidrar till ett mer produktivt samhälle eftersom de utexaminerade kandidaterna inte besitter nog med kunskap. Omstrukturera bidragsnivåerna så att de går i linje med hur mycket tid studenter lägger ner på sin utbildning och till vilken grad det bidrar till samhället.

Exempelvis lärare. Ställ högre krav på lärarutbildingen och ge dem dubbelt så mycket bidrag som sökande filosofistudenter som läser fristående kurser. Sverige behöver duktiga lärare och en högre studietakt med högre bidrag skulle inte bara höja kvaliteten på lärarna utan även bidra till ett större utbud.

Hinner inte lufta mer nu men att dra alla studenter över en kam är i min mening felaktigt.

SvD

Inga kommentarer: